Bästa sevärdheterna i Dublin

Dublin är fullt av intressanta och roliga sevärdheter, det finns både okända och unika saker att se och göra men även stora och populära sevärdheter. I Dublin finns flera sevärdheter som du måste besöka vid ett besök, några av dessa måsten i Dublin är området Temple bar, fängelset Kilmainham Gaol, bryggeriet Guinness Storehouse och destilleriet Old Jameson Distillery och det finns därför mer att läsa om dem på respektive sida. Vi hoppas att detta ska kunna ge tips på sevärdheter inför resan till Dublin så att vistelsen blir så bra som möjligt och att du hinner se så mycket du kan och vill under besöket. Reser du till Dublin med barn kolla in våra tips för saker att göra med hela familjen.

Sevärdheterna du inte får missa i Dublin

I Dublin finns det väldigt många sevärdheter och de flesta har begränsat med tid under sitt besök. Är du en av dem rekommenderar vi dig att titta på Dublin pass. Dublin pass ger dig fritt inträde och köföreträde till flertalet sevärdheter runt om i Dublin. Det finns möjlighet att köpa Dublinpasset för en dag eller för en hel veckan så det spelar ingen roll hur länge du planerar att vara där. Du får t ex fritt inträde till Dublin Zoo, Dublin Castle, Guinness Storehouse, Kilmainham Gaol, The Old Jameson Distillery och mycket annat. Du får även fri flygplatstransfer samt rabatter på restauranger, butiker och bussturer vilket gör att din resa till Dublin blir billigare än vad du först planerat. Mer information om Dublin pass hittar du på deras hemsida.

Dublin Zoo

Dublin Zoo är Dublins enda men riktigt stora Zoo är en favorit hos barnen, Dublin Zoo är beläget i Phoenix Park. Djurparken är en av stadens främsta sevärdheter och det är inte så konstigt. Med en rik variation av både djur och växter är parken en spännande plats att besöka, inte minst för de allra yngsta resenärerna. Dublin Zoo är indelat i tio olika områden där du kan se alltifrån orangutanger, reptiler och apor till arktiska rävar, pingviner och sibiriska tigrar.

Djurparken Dublin Zoo grundades så tidigt som 1831. Sedan dess har myndigheterna arbetat för att utveckla parken, inte bara genom att få in nya, exotiska djur, utan även genom att höja livskvaliteten för djuren. Ett av parkens främsta mål är att bevara utrotningshotade arter, exempelvis röd panda, snöleopard och tapir.

Idag deltar Dublin Zoo i hela 25 olika projekt som syftar till att bevara utrotningshotade djur. Djurparken är en härlig plats där du får vara nära djur och natur samtidigt som du får veta mer om den vackra huvudstaden. Dublin Zoo är perfekt för ett heldagsäventyr både för barnen och för er vuxna!

Irish Museum of Modern Art

Irish Museum of Modern Art är Irlands främsta museum när det gäller samtida och modern konst. IMMA, som det också kallas, bjuder på en unik konstupplevelse. Med vacker konst både inomhus och i den stora trädgården känns ett besök på muséet som en resa till en annan värld. Här kan du spendera en hel dag med att titta på konst av olika slag, men även njuta av den vackra utsikten medan du tar en fika på caféet utomhus. Besök gärna också den mysiga butiken, där du kan hitta fina souvenirer och annat roligt.

Irish Museum of Modern Art är ett område på 48 tunnland. Det är kostnadsfritt att besöka muséet, men en del utställningar kostar. Boka gärna biljetten på förhand för att försäkra dig om att det inte är fullt. Precis som många andra sevärdheter i Dublin är även Irish Museum of Moden Art ett populärt val bland turister.

Utanför dörrarna till museet ligger en helt fantastisk grön park även den full av konst, där du kan spendera timmar.

Trädgården framför Irish Museum of Modern Art
Trädgården framför Irish Museum of Modern Art

Dublin Castle

Dublin Castle är en av stadens viktigaste byggnader. Vissa delar av slottet började byggas så tidigt som på 930-talet, men byggnaden stod inte färdig förrän år 1230. Med tanke på hur gammalt slottet är kommer det inte som någon överraskning att slottet har fått utstå en del. Exempelvis utbröt en brand år 1684, och under 1700-talet förstördes det vackra tornet, som återbygdes år 1777.

Idag är Dublin Castle främst en turistattraktion, men även konferenser, ceremonier, utställningar och andra event brukar äga rum i den vackra miljön. Slottet används även för olika statsangelägenheter.

Slottet är en intressant sevärdhet. Här kan du besöka det kända biblioteket, polismuséet och de härliga restaurangerna där du kan avnjuta god mat och dryck. Utöver det rekommenderas en guidad tur där du kan få veta mer om slottet och dess olika delar. Exempelvis kan det vara spännande att se utgrävningarna från vikingatiden. En härlig promenad i den vackra slottsträdgården är också ett trevligt sätt att få veta mer om Irlands historia!

St. Stephen’s Green

Irland är känt för sin fina natur och vackra parker. Centralt i Dublin, bara ett stenkast från shopping och uteliv ligger St Stephen’s Green som är en av Irlands största parker. St. Stephen’s Green är en vacker park mitt i centrala Dublin. Parken är belägen i närheten av viktiga offentliga byggnader, men också den kända shoppinggatan Grafton Street.

St. Stephen’s Green har funnits i hela fyrahundra år och där finns det bland annat en rolig lekplats för barnen. Det finns även en del viktiga skulpturer som placerats där under åren. Skulpturerna är en viktig del av Irlands historia.

Ett roligt plus med parken är att det ibland organiseras event. Det kan handla om konserter eller till exempel yogakurser. St. Stephen’s Green har dessutom mottagit priset ”The Green Flag Award”, som tilldelas parker av högsta kvalitet. Med det menas att parken har hög nivå på flera olika sätt. St. Stephen’s Green har tilldelats flaggan flera gånger, nämligen åren 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 och 2020. Det säger en hel del!

Grönområdet är dessutom ett perfekt område att promenera och slappna av i. Det är också en perfekt plats att ta en picknick och ta en paus från de livliga gatorna och den intensiva trafiken. Irländarna som besöker St. Stephen’s Green har för vana att lägga sig ner i gräset och bara koppla av under soliga dagar. Det kan vara en rolig aktivitet efter en lång dag av sightseeing eller shopping!

The Brazen head

Om det är en Irländsk pub du inte får missa är det The Brazen Head. The Brazen head är en populär Irländsk bar med gamla anor. Själva baren byggdes år 1754, men den fungerade tidigare som ett värdshus. Det finns dokumentation som styrker att baren funnits sedan 1653, men den tros ha existerat redan år 1198. Därför räknas The Brazen Head som Irlands äldsta bar.

Precis som alla andra sevärdheter i den här artikeln är även The Brazen Head belägen i Dublin, mer exakt i Merchants Quay och inte Temple bar som man skulle kunna tro. Här kan du njuta av utsökt mat och dryck – både traditionell irländsk mat och mer internationella alternativ. Exempelvis kan du prova irländska favoriter som bacon glaserad med honung och senap som serveras med kål. En annan storfavorit är irländsk gryta, irländsk korv och ångade musslor. Det råder inte heller brist på spännande drycker. Högst upp på listan står givetvis den irländska ölen, som du definitivt inte bör missa!

Den traditionella baren är en fantastisk plats för lunch eller middag efter en lång dag. Baren är också utmärkt för en utekväll, då där du kan uppleva huvudstadens nattliv. Varför inte ta med barnen under dagen för att avnjuta den vackra irländska inredningen, eller gå ut med vännerna på kvällen? Planera gärna in besöket och boka ett bord i tid – baren är nämligen en storfavorit!

Trinity College i Dublin
Trinity College i Dublin

Trinity College

Trinity College heter egentligen ”The College of the Holy and Undivided Trinity of Queen Elizabeth near Dublin”. Det kallas även för ”University of Dublin”, grundades av drottning Elisabeth den första år 1592 och har sedan dess varit ett viktigt lärosäte i Irland. Trinity College har många likheter med Cambridge och Oxford och är ett av Irlands och Storbritanniens sju äldsta universitet. Dublin University anses även vara landets mest prestigefyllda universitet.

Precis som många andra turistattraktioner är Trinity College beläget i centrala Dublin. Utöver de huvudsakliga byggnaderna finns det även andra sevärdheter på collegeområdet. Bland annat finns det en trädgård där studenterna kan spela cricket och rugby, ett kapell från 1798 och ett bibliotek som råkar vara Irlands allra största forskningsbibliotek. En annan intressant sevärdhet är skulpturen ”Sphere Within Sphere” av Arnaldo Pomodoro. Den är placerad precis utanför biblioteket.

Det gamla universitetet anses även vara ett av världens allra vackraste universitet. Tack vare de fina byggnaderna, Parliament Square och monumenten är Trinity College en utmärkt plats att promenera på. Om du dessutom är intresserad av gamla, intressanta verk kan du besöka biblioteket och kika på exempelvis Book of Kells. Det är en samling vackert illustrerade avskrifter av evangelierna och tros vara skrivet så tidigt som år 800 efter Kristus.

Book of Kells i Dublin
Book of Kells i Dublin

Phoenix Park

Phoenix park är en av världens största parken, parken är världens största kommunala och inhägnade park där det finns både cricket- och poloplaner. I parken som ligger som är en sevärdhet i Dublin har Irlands president haft sitt residens.

Trots att Dublin är en ganska liten huvudstad har staden faktiskt en av Europas största inhägnade parker. Det handlar naturligtvis om Phoenix Park, där vi även hittar Dublin Zoo. Parken är belägen ungefär 3 km utanför staden vid floden Liffey och har en yta på hela 707 hektar. Phoenix Park är därför en utmärkt plats för dig som vill se den irländska naturen och ta en avslappnande promenad i det vackra grönområdet.

När du besöker Phoenix Park är det väldigt sannolikt att du får syn på rådjur. De trivs nämligen i parken och idag finns det faktiskt också ganska många andra djurarter som bor där. Det finns bland annat 72 olika fågelarter, så om du tycker om fågelskådning är parken en riktig pärla. Dessutom finns det hela 351 olika växtarter att upptäcka i det spännande grönområdet.

Här anordnas det även flera spännande event varje år. Exempelvis kan du delta på Great Ireland Run, titta på olika race och besöka konserter av olika slag. Phoenix Park har även en egen cricketklubb, nämligen Dublin Cricket Club, som är landets äldsta. Det finns även utställningar med jämna mellanrum där du kan få en större inblick i parkens historia. Har du tröttnat på museerna, shoppingen och sevärdheterna i Dublin? Då är Phoenix Park en utmärkt kontrast till den bullriga staden!

National Gallery of Ireland

Är du en konstfantast? Vill du veta mer om irländsk konst och kultur? Då är National Gallery of Ireland en utmärkt sevärdhet för dig. Här kan du se både irländsk och europeisk konst av olika slag. Galleriet har varit öppet sedan 1864 och fortsätter att vara en stor attraktion bland turister. Det beror inte bara på konsten som finns att beundra, utan även läget spelar roll. National Gallery of Ireland är nämligen beläget mitt i centrum, med ingång från Clare Street och Merrion Square.

Galleriet bjuder på cirka 14 000 olika konstverk. Det handlar främst om teckningar, skulpturer, möbler och oljemålningar. En del är mest kända för personer med ett stort intresse för konst, men andra är viktiga verk som många känner till. Några exempel på kända målningar är ”Ecce Homo” av Titian, ”The Holy Family” av Nicolas Poussin och ”Christ in the House of Martha and Mary” av Jan Brueghel och Peter Paul Rubens.

Att besöka National Gallery of Ireland är kostnadsfritt. Det finns även en liten butik, ”Gallery Shop”, där du kan handla olika produkter. Du kan också ta en härlig fika när du avslutat turen i gallerian. Ett besök i gallerian kan vara ett heldagsäventyr!

Saint Patrick’s Cathedral

Irlands största kyrka grundades 1191 och ligger i Dublin.

Fira Saint Patrick’s Day i Dublin

Vi rekommenderar er att besöka Irland och främst Dublin under Saint Patrick’s day som infaller den 17 mars varje år och är även känd som Irlands nationaldag. Klicka här om du vill lära dig mer om Saint Patrick’s day.

Sport

Dublin är huvudstaden för idrott i Irland och de största sporterna i staden och landet är fotboll, gaelisk fotboll, rugby och hurling. Dublin har Europas sjätte största idrottsarena, Croke park med plats för 82 500 åskådare.

Detta vill vi avsluta med att det finns många sevärdheter i Dublin och vi vet att det finns något för alla, ha en trevlig resa!

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi förstår att du inte är här för annonserna och vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Dublinguiden.se drivs av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan. Detta gör att vi önskar att du vitlistar dublinguiden.se i ditt adblock-verktyg för att sidan ska fortsätta utvecklas.

Tack för din förståelse!