Guinness Storehouse

Arthur Guinness sålde sin första stout år 1778, men öltillverkninge startade långt innan dess. Arthur flyttade produktionen av öl från den lilla orten Leixlip till lokalerna på St. James Gate Brewery i Dublin år 1759. Han skrev då på ett hyreskontrakt på 9000 år med en hyra på 45 pund per år. Bryggeriet blev 1914 utsett till det största bryggeriet i världen. Idag är det inte längre världens största men Guinness är en av världens mest kända ölsorter. Även ölet Kilkenny tillverkas idag i detta bryggeri.

Mitt i bryggeriet i Dublin ligger Guinness Storehouse som är ett museum över Guinness nutid och historia. Du får i museet följa bryggandet av en Guinness Stout hela vägen från vetekornet till dess att ölet är på flaska. Du får även gå tillbaka i tiden till och följa Guinness historia sedan 1700-talet för att se hur företaget och ölen har utvecklats. I slutet på turen får du självklart provsmaka en nytappad Guinness Stout, det öl som oftast kallas Irlands nationaldryck.

Guinness Storehouse har funnits sedan november år 2000 och sägs vara Irlands största turistattraktion med miljontals besökare varje år. Här finns en skybar med utsikt över Dublin och vi rekommenderar starkt att ni gör en rundvandring och njuter av utsikten tillsammans med en Guinness Stout.