Besök Kilmainham Gaol

Dublins ökända fängelse

Åt väster, ca 3km från Dublins centrum ligger Dublins mest udda sevärdhet; det före detta fängelset Kilmainham Gaol. Idag fungerar fängelset som museum för turister men om vi går tillbaka i historien så har många kända brottslingar avtjänat sina straff och mist sina liv här. Detta museum är absolut sevärt och ska inte missas vid ett besök i Dublin. Fängelset Kilmainham Gaol stod klart 1796 och verkade som fängelse ända fram till 1924.

Innergården på Kilmainham Gaol
Innergården på Kilmainham Gaol

Kända fångar på Kilmainham Gaol

Många kända fångar avtjänade sitt straff eller blev avrättade inne på Kilmainham Gaol. Bland annat den nationalistiska rebelledaren Robert Emmet, hans hushållerska Anne Devlin och hennes kusiner Michael Dwyer samt Arthur Devlin hölls alla fyra fängslade här.
Även James Napper Tandy, Henry Joy McCracken, William Smith O’Brien och ”Phoenix Park Murders” hölls fängslade i det ökända fängelset strax utanför Dublin.

Förutom att fängelset idag har blivit en stor turistattraktion så har det sedan fängelset stängdes spelats in en hel del film där, bl a ”Boondock Saints” och ”The Italian Job”. Dublinbandet U2 spelade in sin musikvideo till låten ”A Celebration” i fängelset år 1982.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Välkommen till Dublinguiden.se

Vi förstår att du inte är här för annonserna och vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Dublinguiden.se drivs av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan. Detta gör att vi önskar att du vitlistar dublinguiden.se i ditt adblock-verktyg för att sidan ska fortsätta utvecklas.

Tack för din förståelse!