Tips inför resan till Dublin

Det är mycket att tänka på innan en resa till Dublin, för att du ska kunna planera i lugn och ro samt inte behöva oroa dig under semestern har vi därför tagit fram en lista med de viktigaste restipsen inför din resa till Dublin.

Dublin pass

I Dublin, precis som i många andra stora städer i världen, finns ett turistkort, detta kort ger dig fritt inträde till flertalet av de bästa sevärdheter runt om i Dublin. Du får t ex fritt inträde till Dublin Zoo, Dublin Castle, Guinness Storehouse, Kilmainham Gaol, The Old Jameson Distillery och mycket annat. Du får även rabatter på restauranger och i butiker vilket gör att din resa till Dublin har möjlighet att bli billigare än vad du först planerat. Dessutom behöver du inte tänka på hur kollektivtrafiken fungerar för med Dublin pass får du åka med gratis på Hop on Hop off bussarna som transporterar dig mellan sevärdheterna i staden. Om vi ska ge ett tips inför din resa till Dublin så är det att titta in Dublin pass för att se hur det kan göra din resa både billigare och smidigare. Mer information om Dublin pass hittar du på deras hemsida.

Dricks på Irland

Restauranger i Irland tar dricks på olika sätt, det finns de restauranger som lägger på dricks på slutnotan och då behöver du inte betala någon ytterligare dricks. Det finns även de restauranger som har ”Service included” och då behöver du inte heller betala någon extra dricks. Det tredje alternativet som finns är att det inte står någonting på notan, om det inte står någonting om det på notan så gäller vanligtvis 10-15% (av notans totalbelopp) i dricks.

På hotell så förväntar sig personalen ingen dricks, så det är du själv som avgör. Detsamma gäller även när du åker taxi runt om i t ex Dublin.
På pubar skall du inte lämna dricks, det är istället vanligt att man använder sig av ”en till mig, en till bartendern”, alltså att du köper en öl till både dig och bartendern.
De flesta caféer runt om i Irland har en dricksskål, så om du är nöjd med servicen bör du stoppa lite pengar i skålen.

Prisnivå i Dublin

Prisnivån i Irland är aningen högre än priserna i Sverige och Dublin är ganska naturligt Irlands dyraste stad. Överlag brukar det sägas att Dublins prisläge är ungefär 10% högre än vad priserna är i Sverige vilket gäller allt från mat, till taxi och shopping. Detta justeras naturligtvis baserat på valutakursen mellan svenska kronor och Euro vilket är valutan som används i Dublin.

Ett par exempel på priser i Dublin:
En pint öl: ca 45kr
En varmrätt på standard restaurang: ca 130kr
3-stjärnigt hotell: ca 1000kr/natt
Enkelbiljett i kollektivtrafiken: ca 30kr
Taxi; startavgift: ca 40kr, kilometerpris: ca 15kr/km

Lura tjuven

En semester ska vara lugn och behaglig utan att du ska behöva oroa sig för säkerheten, det skulle ju vara förödande om någon tog sig in i ditt hem medan du är på weekend eller om du skulle råka ut för en ficktjuv på semestern. Ett tips för att lura tjuven när du är på resa är att använda dig av timer till dina lampor så att dessa tänds och släcks med jämna mellanrum, det bör även se ut som att någon är hemma så lämna lite disk eller tvätt framme under resan och glöm inte låsa dörren och stänga alla fönster. I Dublin finns det precis som i Malaga ficktjuvar så var vaksam och låt inte någon komma i närheten av din telefon eller plånbok, en midjeväska där du kan gömma dina ägodelar är en billig försäkring.

Adresser och telefonnummer

Om du skulle råka ut för att batteriet på din telefon tar slut eller att du blir av med den på annat sätt är det alltid bra att vara väl förberedd, du bör t ex ha skrivit upp adresser och telefonnummer till hotell, flygbolag, ambassaden och andra som kan vara bra att ha under resans gång.

Resehandlingar

Även resehandlingar är information som du vanligtvis har i telefonen idag, därför är det av säkerhetsskäl viktigt att du skriver ut alla dina resehandlingar som t ex bokningsbekräftelse på hotell, flygresor och eventuell hyrbil innan din resa till Dublin.

Mobiltelefon och roaming

Irland är med i EU och det är inte längre lagligt för mobiloperatörer att ta ut en extra avgift om du befinner dig i ett annat EU-land under en kortare vistelse, därför är det möjligt att använda din mobiltelefon på samma sätt Dublin som när du är hemma i Sverige. Telefonen kan vara nödvändig vid många tillfällen, t ex om du behöver komma i kontakt med boendet eller flygbolaget, det är med hjälp av t ex Google maps också möjligt att använda telefonen till att navigera runt i Irland. Det kan vara så att ditt mobilabonnemang eller kontantkort är spärrat för användning utomlands så dubbelkolla med din mobiloperatör innan du åker hemifrån.

Karta över Dublin

Då Irland har fri roaming kan du enkelt använda dig av t ex Google maps i din mobiltelefon, de flesta abonnemang har dock en begränsning i mängden data som du kan använda när du befinner dig i ett annat land och därför skulle vi rekommendera att du i förväg har laddat ner en karta över Dublin till din telefon innan du reser iväg, det går att göra i appen för Google maps genom att klicka på offline-kartor. Om du skulle få problem med din telefon finns det nästan överallt möjligt att köpa en papperskarta.

Pass, nationellt ID-kort och visum

Irland är med i EU precis som Sverige vilket gör att du kan legitimera dig med antingen Pass eller nationellt ID-kort när du reser till Dublin och du behöver inte ha visum för resan.

På flygplatsen

Vi varje flygresa rekommenderar vi dig att vara på plats på flygplatsen ca 2 timmar innan flygets avgång, det är alltid bra att vara på den säkra sidan om något oväntat skulle uppstå.

Elektricitet i Irland

När du åker till Dublin behöver ha med dig en adapter för att kunna använda eluttagen, vägguttagen i Irland består av 3 fyrkantiga hål precis som i Storbritannien. Adapter köper du enklast innan du åker hemifrån då det kan vara svårt att hitta på plats i Dublin.

Kort och kontanter

Vanligtvis tar restauranger, barer och caféer de vanligaste konto- och kreditkorten när du är i Dublin, för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du har med dig kontanter, det kan vara bra om du skulle få problem med ditt kort eller om du hamnar på ett ställe som inte tar kort. Irland har precis som många andra länder i Europa valutan Euro, vi rekommenderar att du växlar till dig Euro hemma inför din resa om det skulle vara så att ditt kort inte fungerar när du väl är på plats. Eftersom Euro kan användas i nästan hela Europa gör det inget om du skulle ha pengar med dig hem då du kan använda dem på nästa resa alternativt växla tillbaka till svenska kronor igen. Om du har ett kort som är regionspärrat så glöm inte aktivera möjlighet till utlandsköp innan du åker till Dublin.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Välkommen till Dublinguiden.se

Vi förstår att du inte är här för annonserna och vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Dublinguiden.se drivs av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan. Detta gör att vi önskar att du vitlistar dublinguiden.se i ditt adblock-verktyg för att sidan ska fortsätta utvecklas.

Tack för din förståelse!