Besök Old Jameson Distillery

Från Bow Street Distillery till Old Jameson Distillery

Efter en kväll med levande musik och besök på pubar i Temple Bar kanske du blir intresserad av att veta mer om den whiskey du druckit under kvällen. Varför då inte passa på att besöka ett whiskeydestilleri i Dublin? På Old Jameson destillerades whiskey fram till 1971. Från början hette det Bow Street Destillery efter namnet på gatan där det ligger. Idag är det istället ett museum som passar perfekt för ett besök om du önskar lära dig mer om whiskeyn historia i Dublin.

Whiskeyns historia

Old Jameson whiskeydestilleri i Dublin grundades runt år 1780. Då var det ett helt litet samhälle i sig. Följaktligen fanns det smedja, tunnbinderi, sågverk och kopparslagare på området. Vatten kom från djupa brunnar grävda på platsen och under närliggande gator fanns källare för att lagra whiskeyn. Inom området fanns allt som behövdes för att tillverka en god whiskey.

Vandra i Jamesons fotspår

Museet erbjuder en guidad rundtur i grundarnas fotspår. I själva verket får du lära dig mer om Jameson destilleri och dess historia. Därmed börjar turen med en introduktionsvideo och sedan visas hur irländsk whiskey tillverkas. Därefter får du möjlighet att smaka på Jameson whiskey och jämföra med andra whiskeysorter.

Runduren Bow st. Experience är tillgänglig varje dag. Priset är 25 euro för vuxna och 19 euro för studenter och pensionärer, för dig som har köpt Dublin pass så ingår rundturen. I rundturen ingår:

  • 40 minuters guidad tur
  • Whiskeyprovning
  • Jamesondrink

Vi rekommenderar att du bokar din tur i förväg för att undvika onödig väntetid, bokning sker på Jameson Whiskeys hemsida.

Öppettider

Museet är öppet 11-18 söndagar till torsdagar. Sista whiskeyturen startar 17.30. På fredag och lördag håller museet öppet till 19 och då går den sista rundturen 18.30. Under helgdagar kan andra öppettider förekomma.

En skotte har skapat Jameson

Något som många inte visste var att det inte är en irländare som ligger bakom namnet utan i själva verket var det den skotska advokaten John Jamesson som startade Jameson Whiskey. Som en konsekvens av att han gifte han sig med Margaret Haig, vars familj ägde ett destilleri, blev han involverad i whiskeytillverkning. Eftersom Margaret även var kusin till en annan inflytelserik whiskeyfamilj som hade intressen i både Skottland och Irland, flyttade det unga paret till Dublin 1786 för att John skulle leda destilleriet där. Som ett resultat av detta tog John tillsammans med sin son, som också hette John, över destilleriet 1805 och 1810 döpte det om det från Bow Street Destillery.

Jameson whiskey blev populärt och produktionen ökade kraftig under 1800-talet. Men under 1900-talets första halva kom det ett rejält bakslag. För det första växte nykterhetsrörelsen på Irland, därefter startade ett handelskrig med Storbritannien och så blev det förbudstid i USA. Alla dessa faktorer ledde till en allvarlig nedgång för irländsk whiskeydestillering. Som en konsekvens av krisen gick Jameson destilleri ihop med sina forna konkurrenter och bildade Irish Distillers Group 1961. Därefter lades produktionen ned i Dublin 1971 och flyttade till Cork, även detta destilleri går att besöka. Det ursprungliga destilleriet finns dock kvar i Dublin som museum.