Inför resan

Det är mycket att tänka på innan en resa till Dublin, för att du ska kunna planera i lugn och ro samt inte behöva oroa dig under semestern har vi därför tagit fram en lista med de viktigaste punkterna du behöver tänka på inför din resa till Dublin.

Lura tjuven
En semester ska vara lugn och behaglig utan att du ska behöva oroa sig för säkerheten, det skulle ju vara förödande om någon tog sig in i ditt hem medan du är på weekend eller om du skulle råka ut för en ficktjuv på semestern. Ett tips för att lura tjuven när du är på resa är att använda dig av timer till dina lampor så att dessa tänds och släcks med jämna mellanrum, det bör även se ut som att någon är hemma så lämna lite disk eller tvätt framme under resan och glöm inte låsa dörren och stänga alla fönster. I Dublin finns det precis som i Malaga ficktuvar så var vaksam och låt inte någon komma i närheten av din telefon eller plånbok, en midjeväska där du kan gömma dina ägodelar är en billig försäkring.

Adresser och telefonnummer
Om du skulle råka ut för att batteriet på din telefon tar slut eller att du blir av med den på annat sätt är det alltid bra att vara väl förberedd, du bör t ex ha skrivit upp adresser och telefonnummer till hotelle, flygbolage, ambassaden och andra som kan vara bra att ha under resans gång.

Resehandlingar
Även resehandlingar är information som du vanligtvis har i telefonen idag, därför är det av säkerhetsskäl viktigt att du skriver ut alla dina resehandlingar som t ex bokningsbekräftelse på hotell, flygresor och eventuell hyrbil innan din resa till Dublin.
Mobiltelefon och roaming
Irland är med i EU och det är inte längre lagligt för mobiloperatörer att ta ut en extra avgift om du befinner dig i ett annat EU.land under en kortare vistelse, därför är det möjligt att använda din mobiltelefon på samma sätt Dublin som när du är hemma i Sverige. Telefonen kan vara nödvändig vid många tillfällen, t ex om du behöver komma i kontakt med boendet eller flygbolaget, det är med hjälp av t ex Goole Maps också möjligt att använda telefonen till att navigera runt i Irland. Det kan vara så att ditt mobilabonnemang eller kontantkort är spärrat för användning utomlands så dubbelkolla med din mobiloperatör innan du åker hemifrån.

Karta över Dublin
Då Irland har fri roaming kan du enkelt använda dig av t ex Google Maps i din mobiltelefon, de flesta abonnemang har dock en brgränsning mängden data som du kan använda när du befinner dig i ett annat land och därför skulle vi rekommendera att du i förväg har laddat ner en karta över Dublin till din telefon innan du reser iväg, det går att göra i appen för Google Maps genom att klicka på Offlinekartor. Om du skulle få problem med din telefon finns det nästan överallt möjligt att köpa en papperskarta.

Pass, nationellt ID-kort och visum
Irland är med i EU precis som Sverige vilket gör att du kan legitimera dig med antingen Pass eller nationellt ID-kort när du reser till Dublin och du behöver inte ha visum för resan.

På flygplatsen
Vi varje flygresa rekommenderar vi dig att vara på plats på flygplatsen ca 2h innan flygets avgång, det är alltid bra att vara på den säkra sidan om något oväntat skulle uppstå.
Elektricitet i Spanien
När du åker till Dublin behöver ha med dig en adapter för att kunna använda eluttagen, vägguttagen i Irland består av 3 fyrkantiga hål precis som i Storbritannien. Adapter köper du enklast innan du åker hemifrån då det kan vara svårt att hitta på plats i Dublin.

Kort och kontanter
Vanligtvis tar restauranger, barer och caféer de vanligaste konto- och kreditkorten när du är i Dublin, för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du har med dig kontanter, det kan vara bra om du skulle få problem med ditt kort eller om du hamnar på ett ställe som inte tar kort. Irland har precis som många andra länder i Europa valutan Euro, vi rekommenderar att du växlar till dig Euro hemma inför din resa om det skulle vara så att ditt kort inte fungerar när du väl är på plats. Eftersom Euro kan användas i nästan hela Europa gör det inget om du skulle ha pengar med dig hem då du kan använda dem på nästa resa alternativt växla tillbaka till svenska kronor igen. Om du har ett kort som är regionspärrat så glöm inte aktivera möjlighet till utlandsköp innan du åker till Dublin.